Sekahedelmäsoppaa on perheessäni kutsuttu
leikkisästi aina sekametelisopaksi. Tämä on perinteinen joulupuuron kanssa
nautittava kiisseli, mutta toimii minusta jälkiruokaherkkuna ympäri vuoden. Ja
meillähän syödään riisipuuroakin silloin kuin mieli tekee, tällä kertaa näin
maaliskuussa.
Maaseudun Tulevaisuus kertoo keiton historiasta,
että 1800-luvun lopulla höyrylaivojen yleistyminen pienensi
kuljetuskustannuksia ja siirtomaatuotteet halpenivat. Näin vaatimattomammatkin kotitaloudet
saattoivat ostaa eksoottisempia tuotteita kuten kuivattuja hedelmiä ja rusinoita.
Aluksi sekahedelmäkeiton syöminen jouluna oli kuitenkin vain vauraimpien
talonpoikaistalouksien herkkua.
Sekahedelmäkeitto yleistyi lopulta 1920- ja
1930-luvuilla kaikkien kansankerrosten joulupöytiin. Sotavuosina tosin joulun
jälkiruuat muuttuivat ankeammiksi, mutta riisipuuro ja sekahedelmäkeitto
palasivat jälleen 1950-luvulla.
Keiton tekeminen on helppoa ja edullista.
Äitini versio reseptistä alla.
Sekahedelmäsoppa (valmistusaika n.20 min)
250 g kuivattuja sekahedelmiä
1 l vettä
0,75dl sokeria
1 kanelitanko
2 rkl perunajauhoja sekoitettuna tilkkaan vettä
1. Huuhdo sekahedelmät ja pilko suurimmat pienemmiksi paloiksi.
2. Laita hedelmät kattilaan ja lisää vesi, sokeri ja kanelitanko.
3. Keitä seosta noin 15 minuuttia.
4. Poista kanelitanko. Jos tanko on uusi sitä voi käyttää useamman
kerran maustamiseen.
6. Sekoita perunajauho tilkkaan kylmää vettä.
8. Laita liemi takaisin hellalle ja anna sen kiehahtaa niin, että
se pulpahtaa pari kertaa.
9. Kaada keittoliemi ja hedelmät tarjoilumaljaan ja sekoita. Anna keiton jäähtyä.
Tarjoile
keitto sellaisenaan, kermavaahdolla höystettynä tai riisipuuron kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti